Антон Страшимиров

/1872-1937/

dАнтон Страшимиров е от тия, които от обич към човека не могат да понасят гледката на човешките страдания...”Естетиката” на Страшимировата личност хармонира с многобройните му превъплащения като художник над който доминира животът- легенда на бунтаря с възрожденски дух

dАнтон Страшимиров е роден във Варна през 1872 година. Корените на неговия род водят към българския югозапад. Несъмнено бъдещия писател наледява южняшката сприхавост и буйния темперамент на македонците. Детските му години с нищо не наподобяват един безгрижен слънчев епизод. От рано останал сирак, той поема пътя на метежния босяк. През 1889г. Юношата Страшимиров сам определя своето бъдещо място в живота. Едно десетилетие е народен учител- период, прекъсван многократно, но особено ценен за бъдещия писател. Учителства из няколко села на Поповска и Варненска околия, а след това и в Бургаско.
ddАнтон Страшимиров се изгражда като личност на границата между две столетия и цял живот носи в съзнанието си илюзията на двата свята: установените стойности на традицията и неуталожените ценности на новите времена.
ddПрез 1896г. Писателят заминава за Швейцария, откъдето се връща след по-малко от две години. Редактор е на списанията “Наш живот” и “Наблюдател”, които продължават съществуването си от началото на новия век до 1912г. През този период отпечатва първите си значими разкази: ,,Кочаловската крамола”, ,,Анатема”, ,,Пустинник”, ,,На широк път”. На селските бунтове през 1900г. Откликва с повестта си ,,Кръстопът”. 1902 е годината, в която излизат от печат легендата ,,Рамаданбегови сараи”, драмата ,,Вампир” и романът ,,Есенни дни”. Като доброволец в Балканската война през 1912г. Писателят е награден с войнишки кръст за храброст.
ddПрез 1926г. Антон Страшимиров публикува романа ,,Хоро”, в който изправя пред съда на историята престъпленията на фашистката власт.
ddПрез 30-те години са публикувани романите му ,,Роби”- І-ва и ІІ-ра част, ,,Пропаст” и автобиографичните страници ,,Творчество и живот”.

ddАнтон Страшимиров умира във Виена през 1937г.

ddСъвременник на най- значителните събития- социално-исторически и естетически, в многообразната личност на Антон Страшимиров се събират като във фокус творческият търсещ дух на неговата епоха и тенденциите на новите времена.

 
 

d